sobota, 8 listopada 2014

Coś szybkiego do kawy- Ciasteczka piwne


Chciałam się Wam pochwalić moimi wypiekami. Są to ciasteczka, które robię najczęściej, zazwyczaj z braku czasu. Są naprawdę smaczne i niedrogie. Mimo tego, że potrzebne jest do tego piwo wcale go nie czuć, potrzebne jest tylko do tego by ciasto podczas pieczenia było pulchne i zachowywało się jak typowe ciasto francuskie, tzn. powstawały pęcherzyki powietrza i warstwy.
Można je robić na różne sposoby. Ja postanowiłam zrobić na słodko i na słono.

Na słodko




Na słono
A oto przepis:
Składniki:
1/2 szklanki piwa
2 szklanki mąki
250g margaryny
1jajko (do smarowania)
u mnie cukier lub sól z kminkiem (do posypania)

1. Zamrożoną margarynę zetrzeć na tartce i przesypać przesianą mąką. Dodać piwo i zagnieść ciasto.
2. Ciasto cienko rozwałkować, podsypując mąką, aby nie przywierało do stolnicy.
3. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem (lekko solą i kminkiem). Foremką lub  radełkiem wykrawać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić między ciasteczkami duże odstępy.
4. Piec około 15min. do uzyskania złotego koloru, w piekarniku nagrzanym do 200stopni.


SMACZNEGO :)